Annelies van Gool

Festival voor Voorzitters

Festival voor Voorzitters

Het Festival voor Voorzitters is een moment om met een groep voorzitters van MDO’s (multidisciplinaire teams) samen te komen. Tijdens deze bijeenkomst kijkt de groep vooral naar de ‘niet planbare aspecten’ en hoe deze verder ontwikkelen en deelt men inzichten en kennis. Door een mix van ervaringsspellen en dialogen geven deelnemers zelf vorm en inhoud aan het festival.

Rahima Hakstege, Ondersteuningscoördinator VMBO

Het was een volle dag, maar er mocht aan de andere kant ook niks ontbreken. Het was compleet. Door het ‘doen’ en het uitwisselen van ervaringen ontdek je hoe je een betere MDO-voorzitter kan worden.

De gesprekken met ervaringsdeskundigen, ex-leerlingen, die met ons reflecteerden op hun eigen proces waren extreem waardevol. Iedereen die ik die middag nog sprak had die gesprekken goed onthouden. Dat heeft impact gehad.

De leerlingen betrekken, het gesprek met ze aangaan en ze geruststellen. Maar ook hele concrete dingen als met zijn allen een pauze nemen als dat nodig is. Er kwamen goede punten naar voren, punten die we direct kunnen implementeren. Ik weet dat collega’s gelijk dingen hebben aangepast in dat MDO direct na de deelname, ik zelf ook!

We hebben het andere regio’s al aanbevolen en zelfs al gesproken over wellicht een tweede ronde.

Demelza von Grumbkow, Zorgcoördinator

Ik werd erg enthousiast van de uitnodiging voor het Festival van Voorzitters. Ik ben vervolgens zonder verwachtingen gaan deelnemen, om op deze manier alles op mij af te laten komen. Dit zorgde uiteindelijk voor een ontzettend leerzame middag die op een ongedwongen en gezellige wijze was ingevuld.

Het was zo waardevol om tijdens deze dag te kunnen praten met andere professionals, maar ook zeker met de aanwezige jongeren. De ervaringen die zij met ons deelden, zorgden voor een andere invalshoek en hebben bruikbare en concrete punten opgeleverd die wij allen mee kunnen nemen bij aankomende gesprekken. De jongeren als volwaardig persoon zien en goed in de gaten hebben of alles begrepen wordt en goed binnenkomt, of dat er wellicht een break nodig is in het overleg.

De jongeren weten dat er hulp nodig is en dat we als groep beslissingen nemen over heden en toekomst. Hier kan een hoop emotie bij komen kijken en het is belangrijk dat een voorzitter ze gerust stelt en meeneemt in het proces.

Vincent Fafieanie, senior-adviseur bij het NJI en tijdens het festival gespreksleider

Ik mocht tijdens het Festival voor Voorzitters de gesprekken tussen jongeren en voorzitters van MDO’s begeleiden. Deze jongeren spraken hier vanuit hun eigen ervaringen met een MDO. Ik vond het mooi om te zien hoe aandachtig er geluisterd werd in de zaal, het was duidelijk dat de gesprekken diepe indruk hebben gemaakt.

De jongeren gaven aan dat het voor hun essentieel is dat ze serieus genomen worden. Dat klinkt misschien simpel, maar in de praktijk houden ze dit gevoel niet altijd over aan gesprekken. Het gevoel dat er over hun hoofd heen gesproken wordt tussen ouders en professionals, dat het organiseren niet altijd even makkelijk is voor ze of dat er besluiten genomen worden die over hun hele leven lijken te gaan. Dat voelt zwaar.

De mogelijkheid voor een time-out, de vraag of iemand het nog kan volgen of gewoon simpelweg een momentje om de info even te laten zakken. Allemaal voorbeelden van waardevolle inzichten die naar voren kwamen. De kleine groepjes zorgden voor een fijn en persoonlijk gesprek. Er was ruimte om de dialoog aan te gaan. Uiteindelijk denk ik dat dat zorgt voor zelfreflectie bij de professionals en wellicht een nieuwe invalshoek voor gesprekken die nog komen gaan.

Gert van de Kamp, directeur samenwerkingsverband St Noordwest Veluwe

Ik zou mezelf geen festivalganger noemen, maar daar maakte ik hier graag een uitzondering voor. De opzet met verschillende werkvormen sprak mij enorm aan. De ervaringen die we daar konden delen en meekrijgen zorgen voor een vorm van leren die we niet elke dag toepassen.

De aanwezigheid van de jongeren die over hun beleving en ervaring wilden praten met ons was zeer waardevol. Dagelijks zijn we erg doel en taakgericht bezig en is het goed om gedwongen te worden te kijken naar de daadwerkelijke rol die je hebt als voorzitter.

Het is niet altijd even eenvoudig om je te verplaatsen in de positie van een ander. Tijdens dit proces was hier de ruimte voor. Daar hoop ik nog lang van te profiteren.