CvB in Bedrijf

Naar een ondernemende Commissie voor de Begeleiding

Ieder kind verdient de kans om zich optimaal te ontwikkelen, maar voor sommige kinderen is daar extra ondersteuning bij nodig. Voor deze kinderen speelt de Commissie voor de Begeleiding (CvB/ ook wel ondersteuningsteam genoemd) een cruciale rol bij het bieden van de juiste begeleiding.

De Commissie voor de Begeleiding (CvB)

De CvB/Ondersteuningsteam, is een kleine groep experts die zich richt op de ontwikkeling van kinderen in complexe situaties. Zij komen samen om leerlingen te begeleiden en om samen met de leerling, ouders, onderwijs- en zorgpartners een toekomstplan op te stellen. De CvB zorgt ervoor dat elk kind de ondersteuning krijgt die nodig is om succesvol verder te komen.

De CvB speelt daarnaast een belangrijke rol bij het begeleiden van kinderen die dreigen vast te lopen, zoals thuiszitters. Door een proactieve en ondernemende aanpak helpt de CvB deze leerlingen terug te keren naar het onderwijs of een passend traject te vinden waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Een CvB bestaat vaak uit de directeur of locatieleider van de school, een intern begeleider, orthopedagoog en een schoolmaatschappelijk werker. Afhankelijk van de situatie kunnen ook andere experts betrokken worden, zoals een arts wanneer medische ondersteuning noodzakelijk is. Samen zorgen zij ervoor dat ieder kind de kans krijgt om in beweging te komen en zich verder te ontwikkelen.

Maikel Voss, directeur van de Widdonckschool in Weert, deelt de actuele ontwikkelingen binnen zijn CvB naar aanleiding van het traject met zijn CvB 2 jaar daarvoor.


Ondernemende CvB’s

CvB in bedrijf richt zich op het versterken van de Commissie voor de Begeleiding (CvB/Ondersteuningsteam) als de centrale bewegingskern, met “doorstromen” als het kernwoord. Ons doel is om CvB/ondersteuningsteam in bedrijf leerlingen in beweging te krijgen via een gestructureerd proces dat bestaat uit vijf stappen: In Beeld, In Verbinding, In Beweging, In Samenwerking, en In Ontwikkeling. Deze stappen vormen de basis voor alle activiteiten en strategieën binnen CvB/Ondersteuningsteam in Bedrijf.

De CvB/Ondersteuningsteam speelt een cruciale rol op het kruispunt van casuïstiek en regionale samenwerking, evenals thuiszitten en anders leren. Dit is waar een ondernemend CvB/Ondersteuningsteam actief moet zijn om ervoor te zorgen dat jongeren die geen onderwijs volgen of niet in ontwikkeling zijn, weer in beweging komen. Het is essentieel dat CvB/Ondersteuningsteam proactief en ondernemend opereert om het maximale uit hun teams en leerlingen te halen.

Hoe werkt CvB in Bedrijf?

Met CvB in bedrijf maken we regionale nesten bestaande uit verschillende CvB’s/Ondersteuningsteams, met deze nesten gaan we aan de slag door te starten met het spel Goud in Handen. Dit spel gaat in op vragen als; wat doet een CvB/ondersteuningsteam? En waarom doen we dit? 

Het vervolg bestaat uit een systemische weergave van de CvB/het Ondersteuningsteam verkrijgen, waarna vragen beantwoord worden als; hoe zorgen we ervoor dat jouw CvB/Ondersteuningsteam goed functioneert? 

Door bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren word je geïnspireerd om met elkaar in beweging te komen. Dit alles resulteert in een korte werkagenda waar de ploeg de komende 4 uur – 4 dagen – 4 weken – 4 maanden mee aan de slag gaat, waarna men elkaar weer ontmoet om de beweging die gemaakt is zichtbaar te maken. 

Naast deze nesten organiseren we ook een aantal landelijke bijeenkomsten waar we met een groter gezelschap geïnspireerd en geactiveerd aan het werk gaan. Dit zijn ook momenten waarop we nog wat dieper in kunnen gaan op bepaalde materie. 

Interesse?

Zin om mee te doen? Sluit je aan bij deze beweging via LinkedIn of stuur een mail naar Marieke Beentjes. Meer weten? Bekijk de video’s waarin CvB-leden uitleggen wat ze doen en waar ze in hun werk tegenaan lopen.

CvB in Bedrijf is een samenwerking van Gedragswerk met Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs.