Annelies van Gool

Speelsessie ‘Groter dan de som’ bij Voor de Jeugd Dag 2023

Speelsessie ‘Groter dan de som’ bij Voor de Jeugd Dag 2023

Een terugblik

Op 11 september 2023 was Gedragswerk aanwezig bij de Voor de Jeugd Dag 2023 in het Taets Art and Event Park in Zaandam. Samen met steunpunt Passend Onderwijs begeleidden we de serious game ‘Groter dan de som’.

De ‘Voor de Jeugd Dag 2023’ zat vol met activiteiten en werd georganiseerd door VNG Connect en het Nederlands Jeugdinstituut. Op deze dag waren gemeenten, zorgaanbieders, kinderopvang, (jeugd)gezondheidzorg, onderwijs-, branche-, beroeps- en cliëntenorganisaties uitgenodigd.

Samen met steunpunt Passend Onderwijs begeleidden we het spel ‘Groter dan de som’. In deze serious game lieten we spelers nadenken over multidisciplinaire overleggen (MDO’s). Deelnemers werden tijdens het spel uitgedaagd op de competenties samenwerken en communicatie. Vaardigheden die ook nodig zijn binnen een multidisciplinair overleg.

Nuttige inzichten

Er kwamen veel goede reacties van deelnemers, zoals: ‘Ik wist eerst niet wat het doel was. Toen we dat eenmaal wisten, werkten we veel doelgerichter. Dat is ook in de praktijk belangrijk, dat het doel collectief gedragen wordt en benoemd’. En: ‘Bij een MDO heb ik een kind in mijn hoofd en daar ga ik echt voor. Het spel heeft me doen inzien dat ik er meer op mag letten of iedereen heeft kunnen inbrengen’. Een andere reactie was: ‘Je moet in dit spel meer vertrouwen op de ander, dat is bij een MDO-overleg eigenlijk ook zo.’

Zelf het spel spelen?

Lees meer over het spel. En download het spel en de instructies via onderstaande knop.