Ben Plandsoen

De nieuwe hunebedbouwers

De nieuwe hunebedbouwers

Nederland is een goed land om op te groeien. Veel kinderen hebben er een mooie schooltijd, het onderwijs biedt hen alle ruimte voor hun ontwikkeling. Kinderen die zich anders ontwikkelen, op een hun passende manier, vallen echter tussen wal en schip. Het aanbod van onderwijs en jeugdhulp past hen niet; daarom zitten ze vaak ook thuis.

Toch is er soms een weg, dan kunnen zij ook trots zijn op zichzelf. Dat vraagt veel inzet van leerkrachten, jeugdhulpmedewerkers, beleidsambtenaren, van ouders en natuurlijk van henzelf. Die mensen zijn de nieuwe hunebedbouwers. Zij brengen grote en zware stenen in beweging om iets moois op te bouwen. Zij zoeken samen de ruimte hiervoor tussen regeltjes en voorwaarden. In Noord-Nederland zijn er legio projecten en projectjes die dit bewijzen. Dit zijn goede voorbeelden van hoe het wél kan en zij verdienen aandacht en navolging. Onderwijs-, jeugdhulporganisaties en gemeenten werken samen met Gedragswerk en de Hanze Hogeschool aan het project ‘Van Leerplicht tot Ontwikkelrecht’.

In dit project werken we aan een Hunebedgame, een documentaire met de beste verhalen en een tentoonstelling van kunstwerken. Al deze kunstroutes worden uitgevoerd met studenten van de Hanze Ontwerpfabriek. Volgende keer vertel ik meer over deze projecten, hun voortgang en de deelnemers. En dat is nog maar het begin. We willen voorbij de leerplicht, wij gaan voor het ontwikkelrecht voor alle kinderen.

Ben je geïnteresseerd? Misschien ben je wel betrokken bij opgroeiende kinderen in Noord-Nederland. Lees ook het vervolg.