Ga ik vandaag naar school of ga ik lol trappen in de binnenstad van Venlo? Ook Leroy Degener (33 jr.) stelde zichzelf als scholier meerdere malen die vraag. Nu helpt hij als ‘koffiedrinker’ jongeren het juiste antwoord te vinden.
“In eerste instantie dacht ik dat ze me voor de gek hielden”, zegt Leroy, “toen iemand mij attent maakte op de vacature. Wie zoekt er nou een koffiedrinker om problemen met jongeren op te lossen.” Maar de vacature (officieel ‘Verzuimcoach Thuiszitters’) bleek echt en na een brief en gesprek werd Leroy aangenomen bij de Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO). Als Koffiedrinker!
De wereld van de jongeren
Belangrijk pluspunt daarbij, dat Leroy begrijpt waar het over gaat. “Ik herken de wereld van de jongeren. Heb zelf op het Blariacum College in Venlo gezeten en regelmatig was ik in de binnenstad van Venlo te vinden terwijl ik eigenlijk op school moest zijn. Ik miste de verbinding met school, miste een soort grote broer om mee te sparren. Als je de persoonlijke verbinding niet hebt, is de kans groot dat je afglijdt. Gelukkig kon ik thuis alles bespreken en is het kwartje bij mij de goede kant op gevallen.”
In zijn functie als Koffiedrinker/Verzuimcoach ondersteunt Leroy de drie scholen die samen de Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) vormen: het Valuascollege, het Blariacumcollege en College Den Hulster. Ook heeft hij een ondersteunende rol bij Praktijkschool het Wildveld van Onderwijsgroep Buitengewoon. Hij heeft contact met de verzuim- en ondersteunings-coördinatoren van deze scholen.
Actietafel
“Vorig jaar waren er binnen de OGVO 21 thuiszitters. Maar als een leerling aan de actietafel van het Samenwerkingsverband wordt besproken is het eigenlijk al te laat. Ik ga liever meteen koffiedrinken bij een eerste signaal dat het niet zo goed gaat. Misschien zijn mijn contacten met de conciërges daarom zeker zo belangrijk.”
Als 14, 15-jarige op het vmbo merkte Leroy dat er veel verleidingen op de loer lagen. “Ik ging vaak met een paar vrienden een beetje chillen in het centrum. De groepsdruk is dan erg groot. Ga ik mee met de groep, of kies ik voor mijzelf? Je wilt er toch graag bij horen. Ik ken verschillende jongens die het verkeerde pad zijn opgegaan. Geronseld om een pakketje weg te brengen. Als je niet oplet word je er langzaam ingezogen. En de verleidingen zijn ook groot.”
Verbinding
Verbinding is het woord dat voor Leroy centraal staat bij zijn werk als koffiedrinker. “Social media laat vaak een rooskleurig beeld zien. Maar ik mis daarbij de verbinding, de menselijke verbinding. Én het gevoel dat je mag zijn wie je bent, dat je fouten mag maken. Vooral als je op een kantelpunt staat, is het belangrijk dat er iemand is bij wie je je ei kwijt kunt. Ik geloof dat ik die persoon voor jongeren kan zijn. Omdat ik open en eerlijk ben. En omdat ik er voor de leerling ben; naast hem of haar sta en geen docentenpet op heb. Ik besef me dat ik niet iedereen kan ‘redden’. Maar het is wel belangrijk om verbinding te houden.”
Met zijn 33 jaar heeft Leroy al een schat aan ervaring. Na zijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de HAN in Nijmegen werkte hij 5 jaar bij het COA met alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Vervolgens een halfjaar bij WIJeindhoven in de wijk Gestel “om bewoners in hun kracht te zetten.” Daarnaast begeleidde hij online mensen om gezonder te gaan leven. Van een tevreden cliënt kreeg hij een shirt van zijn grote voorbeeld, voetballer Hakim Ziyech.
Twee afspraken
De dag voor ons gesprek heeft Leroy als koffiedrinker zijn eerste jongere gesproken. “We hebben kennis gemaakt, buiten een rondje gelopen en hij heeft verteld wat hij leuk vindt: gamen. Ik heb twee afspraken met ‘m gemaakt: dat we elkaar de week erna weer spreken en dat we het dan gaan hebben over wat gamen in de avond met zijn slaap doet.”
Tot zover de belevenissen van een koffiedrinker, die het overigens liever bij thee houdt.
Wordt vervolgd.